Mikronizacja czyli wytwarzanie proszku z substancji
Coraz powszechniej stosowaną technika obróbki i uszlachetniania nasion przeznaczonych zarówno na cele spożywcze, jak i materiał paszowy jest mikronizacja. To wytwarzanie mikronów z substacji i surowców poddawanych procesowi kinetycznemu ich wzajemnego ocierania o siebie w wysokiej tempraturze.Mikronizacja to bardzo innowacyjny proces, który zapewnia :
- higienizację substancji
- rozdrobnienie surowca
- osuszenie surowca
- farmacja produkcja leków i suplementów
- rolnictwo produkcja pasz i nawozów
- energetyka produkcja paliw alternatywnych
- recycling produkcja kompozytów i paliw alternatywnych
- spożywcza produkcja dodatów do żywności np: błonnik, pyłki pszczele
Według dostępnych szeroko w Europie wyników badań, proces mikronizacji powoduje w mikronizowanych paszach:
-
zmniejszenie wytrzymałości okryw nasiennych ziarniaka na skutek rozerwania błon komórkowych,
-
pełną żelatynizację skrobi,
-
niszczenie składników antyżywieniowych,
-
polepszenie strawności skrobi i białka u zwierząt
-
podniesienie trwałości materiałów paszowych,
-
sterylizację i higienizację paszy