odnawialne źródła energii

Facebook Facebook
Mikronizacja czyli wytwarzanie proszku z substancji
31.01.2017

Mikronizacja czyli wytwarzanie proszku z substancji

Coraz powszechniej stosowaną technika obróbki i uszlachetniania nasion przeznaczonych zarówno na cele spożywcze, jak i materiał paszowy jest mikronizacja. To wytwarzanie mikronów z substacji i surowców poddawanych procesowi kinetycznemu ich wzajemnego ocierania o siebie  w wysokiej tempraturze.Mikronizacja to bardzo innowacyjny proces, który zapewnia :

  • higienizację substancji
  • rozdrobnienie surowca
  • osuszenie surowca
 Nie dziwi fakt, że mikronizacja znajduje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu:
  • farmacja produkcja leków i suplementów 
  • rolnictwo produkcja pasz i nawozów
  • energetyka produkcja paliw alternatywnych
  • recycling produkcja kompozytów i paliw alternatywnych
  • spożywcza produkcja dodatów do żywności np: błonnik, pyłki pszczele
 

Według dostępnych szeroko w Europie wyników badań, proces mikronizacji powoduje w mikronizowanych paszach:

  • zmniejszenie wytrzymałości okryw nasiennych ziarniaka na skutek rozerwania błon komórkowych,

  • pełną żelatynizację skrobi,

  • niszczenie składników antyżywieniowych,

  • polepszenie strawności skrobi i białka u zwierząt

  • podniesienie trwałości materiałów paszowych,

  • sterylizację i higienizację paszy


     

Nasz serwis internetowy, by ułatwić korzystanie ze wszystkich funkcji, używa plików cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Jeżeli nie zgadzasz się na to, zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zamknij